Güney Kıbrıs’a İsrail yapımı savunma sistemi: ‘Demir Kubbe’ kuruluyor

Güney Kıbrıs, İsrail Yapımı Savunma Sistemi Demir Kubbe’yi Kuruyor

LEFKOŞA – Kıbrıs Cumhuriyeti, son yıllarda İsrail ile olan yakın ilişkilerini savunma alanında güçlendirmeye devam ediyor. Rum basınına yansıyan bilgilere göre, adanın savunmasını güçlendirmek amacıyla İsrail yapımı ‘Demir Kubbe’ye benzer hava savunma sistemi Kıbrıs’a konuşlandırılıyor. Sigma televizyonuna dayandırılan haberde, sistemin ilk parçalarının adaya ulaştığı ve Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından kullanıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Habere göre, ilk partinin ardından kalan kısımların da yakın zamanda adaya getirilmesi planlanıyor.

Sigma’nın Ekim 2021’de duyurduğu habere göre, Nikos Anastasiadis hükümeti, ‘Demir Kubbe’ sisteminin bir versiyonunu satın almak için İsrail ile görüşmelerde bulunmuştu. Bu süreç, Milli Muhafız Ordusu’nun ihtiyaçlarına uygun olarak uyarlanmış bir savunma sisteminin tedarikini hedefliyordu. İki ülke arasındaki görüşmeler sonucunda, Hristodulidis hükümetinin İsrail ile savunma anlaşması imzaladığı açıklanmıştı.

Yunanistan’la Uyumlu ‘Ortak Hava Savunma Şemsiyesi’ Hedefi

Yeni hava savunma sisteminin Kıbrıs’a konuşlandırılması, Yunanistan’ın benzer bir sistemi kendi savunma mimarisine entegre etme planlarıyla örtüşmektedir. Yunanistan’ın, İsrail ile iş birliği içinde kendi ‘Demir Kubbe’ sistemini ürettiği biliniyor. Gelecek 2.5 ila 3 yıl içinde tamamlanması planlanan bu sistem ile Kıbrıs, Girit ve Ege Denizi’ni kapsayan entegre bir hava savunma şemsiyesi oluşturmayı hedefliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın yaptığı bir sunumda, bu sistemin kapsamının Kıbrıs’ı da içerdiği belirtilmiş ve Kıbrıs hükümetiyle yakın temas halinde oldukları vurgulanmıştı.

Fransız Saldırı Helikopterleri de Yolda

Kıbrıs Cumhuriyeti, yakın zamanda 6 adet Fransız yapımı Airbus H145M saldırı helikopterini adaya getirmesi bekleniyor. Bu helikopterler, Kıbrıs’ın Sırbistan’a sattığı 11 adet Rus yapımı Mi-35 helikopterinin yerini alacak.

Güney Kıbrıs’ın Olası NATO Üyeliği

Kıbrıs’ta Hristodoulidis hükümetinin attığı yeni adım, adanın NATO’ya olası katılımı kapsamında önemli bir yer tutmaktadır. Artan güvenlik endişeleri ve Türkiye ile yaşanan gerilimler nedeniyle, Rum tarafı NATO üyeliğine sıcak bakıyor. Ancak, Kıbrıs’ın bölünmüş statüsü ve Türkiye’nin veto yetkisi, katılımın önündeki en büyük engeller olarak duruyor.

Kıbrıs-İsrail Hattında Yoğun Trafik

Kıbrıs ve İsrail arasında son yıllarda enerji, güvenlik ve savunma alanlarında artan iş birliği dikkat çekiyor. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerinin keşfi, enerji alanında iş birliğini güçlendirdi. Bölgesel güvenlik tehditlerine karşı ortak bir anlayış geliştiren Kıbrıs ve İsrail, askeri tatbikatlar, istihbarat paylaşımı ve savunma sanayii iş birliği gibi alanlarda yakın çalışmaya devam ediyor.

Türkiye ile yaşanan gerilim ve Doğu Akdeniz’deki rekabet, bu iş birliğinin zorlu bir jeopolitik bağlamda gerçekleştiğini gösteriyor. Kıbrıs ve İsrail, ekonomik ve ticari ilişkilerini genişleterek, turizm, teknoloji ve tarım gibi alanlarda da iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

Kuzey Kıbrıs Tepkili

Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin artan silahlanma faaliyetlerine tepki gösteriyor. KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, adanın askeri dengesizliğini artıran silahlanma faaliyetlerini ‘provokatif’ buluyor. Bu durumun adanın iki toplumlu ve iki bölgeli siyasi çözümüne zarar verdiği ve güven ortamını zedelediği savunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir